Версія для друку
Понеділок, 17 січня 2022 17:46

У районі триває формування системи територіальної оборони: долучаються усі тергромади

17 січня голова РДА Юрій Лобач та голова райради Віктор Хиць провели нараду із очільниками територіальних громад району, в ході якої детально обговорили питання формування системи територіальної оборони, завдання якої визначені законом «Про основи національного спротиву», який вступив у дію з 1 січня цього року.

Як розповів виконувач обов’язків керівника штабу ТрО Андрій Сілецький, штаб розпочав функціонування у Нововолинську, в приміщення колишнього МРЕВ, де зараз також триває і поточний ремонт. Сержантським та солдатським складом установа укомплектована, відбувається заповнення штатних посад офіцерського рівня. Загалом у штабі працюватимуть 45 осіб. Крім того, розповів він, усіх охочих запрошують до заключення контракту на службу в резерві тероборони, що поряд із строковою та службою за контрактом тепер становить окремий вид військової служби. Бути резервістом означає працювати на своєму робочому місці, але щомісяця брати участь в  єдиному стрілецькому дні, не виїжджати за межі району тероборони на період, що перевищує 3 місяці, а також проживати на невеликій відстані від пунктів зборів, якими визначено місто Нововолинськ та село Овадне. У випадку загрози резерв залучається до охорони об’єктів критичної інфраструктури у своїй громаді, місті чи селі, для цього службовці забезпечуються обмундируванням та зброєю. А необхідні навички та знання вони отримують під час тренувань та зборових заходів, які ведуться, зокрема, за активної участі та професійної підтримки інструкторів районного Центру підтримки ТрО.

Власне, передбачити у бюджетах громад необхідне фінансування на організацію навчальних зборів та інші потреби територіальної оборони закликав голів громад голова райдержадміністрації Юрій Лобач.

«Навчання батальйону у вересні минулого року продемонстрували: підготовка військовозобовязаних у районі здійснюється на високому рівні, адже наш батальйон отримав вимпел за І місце у області. Районною радою на 2022-2023 роки ухвалено Програму матеріально-технічної підтримки військових з’єднань, тероборони та мобілізаційних заходів, якою передбачено акумулювання фінансових ресурсів для розбудови системи територіальної оборони району. Прошу до цього питання поставитись дуже серйозно та долучитись до цієї спільної справи, адже захист власної домівки, рідного населеного пункту, району – це надважливе завдання у випадку військової агресії», - зазначив очільник району.

Він також подякував тим головам, які уже змогли донести до депутатського корпусу необхідність фінансування ТрО та передбачили кошти у бюджетах. І було узгоджено, що суми мають бути еквівалентні кількості населення, Нововолинська та Зимнівська територіальні громади ініціювали виділення на підтримку тероборони значно більших фінансових видатків.

З найновішими змінами до закону «Про основи національного спротиву» ознайомив присутніх заступник голови районної ради Андрій Оніщук. Зокрема, він зазначив, що повноваження у цій галузі тепер не завершуються на рівні району, а торкаються місцевого самоврядування – міських, селищних і сільських рад: законодавець визначив поняття добровільного формування територіальної громади (ДФТГ), що фактично буде місцевим взводом ТрО.

У обговорення цього питання голови громад запевнили, що найближчим часом будуть ухвалені і відповідні місцеві програми підтримки та розбудови системи тероборони, а також передбачені кошти на реалізацію програмних заходів.

Переглядів 4441